Sauna, in general, ofera o experienta unica fiecarei persoane ce o utilizeaza. Daca o incerci pentru prima data, s-ar putea sa te simti putin ciudat, dar intr-un sens bun. Incet, incet, te vei obisnui cu umiditatea si caldura si cu senzatiile pe care le simte corpul tau in timpul unei sesiuni.
Confortul si starea ta de bine sunt prioritatea noastra, de aceea ne-am gandit sa iti oferim cateva sfaturi pentru a avea parte de o experienta cat mai placuta si mai sigura, dar si pentru a potenta beneficiile oferite de sauna.
1. Mergi la un control medical
Daca nu ai mai facut sauna pana acum, asigura-te ca aceasta terapie nu iti este contraidicata. De exemplu, multi specialisti atentioneaza persoanele care sufera de boli de inima sa evite expunerea la temperaturile ridicate sau la aerul uscat din sauna (in cazul saunei uscate). Din fericire, spre deosebire de saunele traditionale, in cazul Herbalsaunei, lista de contraindicatii este mult mai scurta, iar capul ramane intotdeauna descoperit, nefiind expus caldurii si aburilor din interior si oferind astfel o experienta mult mai usor de suportat.
Totusi, indiferent de tipul de sauna ales, este indicat sa ceri sfatul medicului inainte inainte de prima sesiune, mai ales daca ai suferit un accident vascular cerebral sau daca ai antecedente de probleme cardiovasculare.
2. Nici infometat, nici ghiftuit, dar intotdeauna hidratat
Alimentatia inainte si dupa sauna este foarte importanta. Inainte de efectuarea unei sedinte de Herbalsauna iti recomandam sa nu consumi mancaruri grele sau picante. Din cauza temperaturii ridicate, acestea iti pot cauza stari de disconfort. Ideal este sa iei o masa usoara (de exemplu iaurt, fructe sau legume crude) si sa bei cat mai multa apa. In perioada sederii in sauna, prin transpiratie, corpul pierde multa apa, de aceea se impune hidratarea suficienta. Dupa o sedinta de sauna umeda Herbalsauna, alege un meniu usor, bazat pe carne slaba (piept de pui, peste), legume, fructe sau lactate degresate si din nou, multa apa sau ceai.
3. Nu consuma bauturi alcoolice
Consumul de alcool nu se impaca deloc bine cu sesiunile de sauna umeda, dar nici cu cele de sauna uscata. Acesta deshidrateaza organismul si scade tensiunea arteriala, iar in combinatie cu temperaturile ridicate iti va cauza disconfort si ameteala.
4. Fa un dus caldut inainte de a intra in sauna
Dusul cu apa calduta inainte de a intra in sauna este foarte important, atat din motive igienice, cat si pentru a indeparta stratul de grasime de pe piele (care va intarzia transpiratia) si pentru a obisnui corpul cu temperatura din sauna. Iti recomandam sa folosesti si un exfoliant de corp, o perie sau un burete special pentru a indeparta cat mai bine celulele moarte. In timpul saunei, porii se vor dilata, iar prin exfoliere, pielea va fi curatata in profunzime.
La finalul dusului, asigura-te ca te-ai uscat bine inainte de a intra in sauna. Pielea uscata transpira mult mai usor.
5. Foloseste prosoape din bumbac
Daca te-ai decis sa faci o sesiune de sauna, nu uita sa ai prosoape de bumbac la indemana. Bumbacul este si placut la atingere, dar si absoarbe foarte bine apa. Vei folosi prosopul pentru a te sterge dupa dus, dar si pentru a spori confortul in sauna, acoperind bancuta pe care te vei aseza sau ajustand inaltimea din Herbalsauna. De asemenea, in cazul Herbalsaunei, este necesar sa pui un prosop in jurul gatului pentru a evita pierderea aburului din interior.
6. Renunta la bijuteriile din metal
Din cauza temperaturilor ridicate din sauna, obiectele din metal se pot incalzi, provocandu-ti rani, dar se pot si deteriora daca nu sunt de calitate. Mai mult, acoperind anumite suprafete ale corpului, acestea blocheaza porii prin care trebuie sa iasa transpiratia. Cel mai bine este lasi deoparte bijuteriile sau ceasul inainte de a intra in sauna umeda Herbalsauna.
7. Asculta muzica
Muzica este un element important in crearea unui ambient relaxant. Pentru a nu fi preocupat de schimbarea melodiilor, alege un playlist sau un album. Important este ca fundalul sonor sa iti inspire un sentiment de liniste si sa asculti muzica la volum redus, in surdina. Printre stilurile noastre preferate se numara jazz-ul, bossa nova, lo-fi, muzica instrumentala si clasica.
8. Joaca-te cu diverse arome
In cazul saunei traditionale, poti pulveriza cateva picaturi de ulei esential diluat in apa pe pietrele fierbinti. Datorita lemnului de cedru din care este fabricata, sauna umeda Herbalsauna te va invalui intr-o aroma fina, pe care o poti combina cu parfumul uleiurilor esentiale si plante medicinale ce pot fi adaugate in rezervorul special din interior.
De asemenea, in cazul Herbalsaunei, capul va ramane descoperit, iar tu vei respira aerul din incapere. Foloseste un difuzor de aromaterapie sau lumanari parfumate pentru a adauga un plus de aroma in camera de relaxare.
Recomandarile noastre:
💚 lavanda – elimina tensiunea, relaxeaza mintea si corpul,
💚 eucalipt, arbore de ceai – purifica aerul, lasa in urma un parfum racoritor si organic, limpezeste mintea
💚 lamaie, portocala, bergamota, scortisoara – reimprospateaza si revigoreaza
9. Dupa sauna – dus cu apa rece
Contrastul termic cald-rece are numeroase beneficii pentru organism. Dusul rece dupa o sesiune de sauna regleaza temperatura corpului, stimuleaza circulatia sangvina, inchide porii si ofera o senzatie revigoranta. Tine minte ca este important sa obisnuiesti treptat corpul cu temperaturile joase, de aceea este recomandat sa astepti cateva minute dupa iesirea din sauna pana intri la dus. De asemenea, raceste, pe rand, diferite zone: incepe cu labele picioarelor (cel mai indepartat punct fata de inima) si urca incet catre zona umerilor.
Sauna asociata cu dusul rece este sigura pentru majoritatea persoanelor, insa nu este recomandata si celor care au afectiuni cronice (in special cardiovasculare), gravidelor sau persoanelor cu afectiuni grave ale pielii.
10. Prelungeste momentele de relaxare
Dupa sesiunile de sauna umeda sau de sauna uscata, acorda-ti cateva clipe de liniste inainte de a te intoarce la activitatile zilnice. Imbraca-te in halat sau acopera-te cu o patura daca simti nevoia, asaza-te confortabil si petrece timp cu tine: savureaza un ceai, rasfoieste o carte sau o revista, mediteaza sau de ce nu, trage un pui de somn – alegerea iti apartine. De asemenea, sauna urmata de un masaj poate face adevarate minuni pentru corp si minte.
Experienta la sauna este cu adevarat speciala, mai ales dupa o perioada stresanta sau dupa o zi lunga si obositoare. Speram ca sfaturile noastre sa te ajute sa te bucuri din plin de sesiunile de sauna sau Herbalsauna si sa prelungesti efectele acestora pentru o perioada cat mai lunga de timp!
Nu uita sa ne urmaresti pe Facebook si pe Instragram pentru a fi la curent cu ultimele noutati!