Herbalsauna, sauna umeda din lemn de cedru siberian sau pin montan finlandez
Te-ai gandit vreodata ca sursa longevitatii si sanatatii sta ascunsa in inima Siberiei? Cele mai mari descoperiri vin din cele mai neasteptate locuri!
Herbalsauna este construita dupa metode traditionale din lemn de cedru siberian ecologic pur, de cel putin 300 de ani. Este un lemn din ce in ce mai rar, ce este folosit de secole ca elixir pentru sanatate. Totodata, oferim si herbalsauna din lemn de pin montan finlandez, ce are si el nenumarate proprietati.
Lemnul de cedru are o caracteristica unica: elibereaza fitoncide, substante volatile care au efect de distrugere a bacteriilor, virusurilor si opresc cresterea si dezvoltarea microorganismelor daunatoare (de exemplu, previn aparitia si dezvoltarea mucegaiului in prezenta umiditatii).
Cedrul, arborele vindecator
Cedrul siberian (Pinus sibirica) sau „copacul farmacist” asa cum mai este numit, reprezinta un simbol al vigorii, sanatatii si longevitatii. De-a lungul timpului, acestuia i s-au atribuit numeroase proprietati terapeutice.
In urma cu mii de ani sumerienii foloseau extractele din ace de cedru sub forma de comprese pentru a trata ranile sau diferite boli. Chiar si in paginile Bibliei se gasesc referinte la proprietatile terapeutice ale lemnului de cedru, fiind considerat un arbore divin, vindecator si de curatare, aceste proprietati fiind apreciate si de druizii celtici.
Cedrul, dezinfectant natural
Cedrul nu a fost utilizat doar pentru proprietatile sale terapeutice ci si pentru cele antibacteriene. Astfel, in Imperiul Babilonian, materialele din care se construiau templele erau impregnate cu ulei de cedru deoarece se credea ca astfel templele vor fi mereu curate si dezinfectate.
Mai mult, acest lemn tine la distanta orice specie de insecte. De exemplu, un dulap din lemn de cedru sau care are in el elemente din cedru, va tine intotdeauna moliile le distanta.
Datorita calitatii si a prelucrarii usoare, lemnul de cedru este adesea utilizat pentru confectionarea de mobila, obiecte pentru bucatarie, usi sau pentru structura de rezistenta a unei case. Totodata, din cedru sunt fabricate creioanele (poate de aici iti este cunoscut mirosul inconfundabil) si unele instrumente muzicale (pian, chitara, vioara etc.)
Cu multiple beneficii si utilizari, lemnul de cedru a avut dintotdeauna un pret ridicat. Din pacate, acest tip de lemn devine tot mai rar, suprafata ocupata de padurile de cedru din Siberia reducandu-se considerabil in ultimii ani.
Lemnul de cedru siberian, sursa de armonie pentru corp si minte
Proteinele din uleiul de cedru contin 19 aminoacizi, dintre care 70% sunt esentiali (vitali). Vitaminele din ulei stabilizeaza sistemul nervos central, imbunatatesc compozitia sangelui si actioneaza favorabil asupra tesutului pielii.
- calmeaza durerile si reduce inflamatiile (are efect analgezic si antiinflamator)
- combate insomniile si calmeaza sistemul nervos (are proprietati sedative)
- trateaza ranile minore si afectiuni ale pielii (antiseptic)
- stimuleaza elasticitatea pielii
- imbunatateste circulatia sangelui
- creste puterea de concentrare si imbunatateste memoria
- previne retentia de apa (efect diuretic)
Pinul montan finlandez
Pinul montan finlandez, crescut in condiții de natură nordică severă, este un model de persistență și rezistență. Condițiile naturale speciale ale regiunilor Finlandei, determină proprietățile fizice, mecanice excelente ale lemnului si textura deosebita.
Pinul finlandez este apreciat prin straturile mici si dese a inelelor anuale, datorită unui sezon de creștere scurt. Densitatea lemnului la pinul finlandez este de 1,5 ori mai mare decât cea a pinului care crește pe continentul european. Grosimea inelelor anuale de pin finlandez este mică, drept urmare copacul este foarte dens, are durabilitate și rezistență ridicate.
Are totodata o foarte bună rezistență la apă, ceea ce îl face potrivit pentru utilizarea în aplicații care implică expunerea la umiditate. În plus, lemnul de pin finlandez are caracteristici de performanță excelente și are o perioadă lungă de utilizare.
Uleiul esențial obținut din pinul montan finlandez are un miros plăcut și este utilizat în aromaterapie pentru relaxare și ameliorarea stresului. Aroma sa proaspătă ajută la revigorarea minții și a corpului.
Pinul finlandez: de la catarge la conace, obiecte de arta si saune, o istorie durabila
Din vechime, din lemn de pin finlandez s-au făcut catarge, case și temple. Lemnul pentru construirea caselor a fost transportat din Karelia în toata Finlanda si Rusia. Un exemplu este Biserica Sf. Ioan Divinul din regiunea Yaroslavl, construită din pin finlandez acum mai bine de 300 de ani.
Constructorii de nave din timpul lui Petru cel Mare au observat uniformitatea absolută a acestui pin de aceea din lemnul de pin au făcut catarge pentru navele marinei ruse. Mai târziu, calitatea excepțională a lemnului de pin a fost remarcată de meșterii de mobilier. În muzeele, conacele și castelele europene se gaseste din belsug mobilier de pin finlandez, iar reprezentanți ai familiilor renumite din Finlanda si Rusia si-au mobilat palatele cu astfel de mobilier.