in categoria Generalitati Sauna

Sauna uscata sau sauna umeda? Acesta este subiectul pe care il vom aborda astazi si vom incerca sa cuprindem in articol beneficiile fiecarui tip de sauna, asemanarile si deosebirile dintre acestea, precum si modul in care trebuie utilizate. Spor la documentat!

Inainte sa intram in amanunte, haideti sa vedem ce este mai exact o sauna. Conform DEX, sauna este o “baie de aburi care consta in expunerea corpului la o temperatură de 60-80 grade Celsius, produsa de obicei prin stropirea unor pietre poroase incinse, dupa care se activeaza circulatia organismului prin lovirea corpului cu un manunchi de nuiele si prin dusuri reci”.

Noi, cei familiarizati cu acest produs, putem da o definitie mai simpla si mai concreta. Acestea fiind spuse, sauna reprezinta o modalitate naturala de refacere dupa efort, de intinerire si tonifiere a pielii si, nu in ultimul rand, este o metoda naturala de relaxare a mintii si a trupului.

Exista doua tipuri de saune, respectiv saune uscate si saune umede.

Sauna uscata

sauna uscata relaxare

Sauna uscata mai poarta si denumirea de sauna finlandeza. Procedura are loc de regula in incaperi construite din lemn iar temperatura din sauna poate ajunge pana la 120 de grade Celsius. Saunele uscate sunt incalzite fie cu lemne, gaz sau prin simpla alimentare la reteaua electrica (ex. sauna cu infrarosu).

In saunele uscate, umiditatea este scazuta, procentul maxim de umiditate la care poate ajunge o astfel de sauna fiind de 30%. Pentru a creste nivelul de umiditate dintr-o sauna uscata este necesar sa turnati apa peste pietrele ferbinti din interiorul acesteia. Peste aceste roci se pot pune picaturi de ulei esential, pentru un efect relaxant mai puternic. Unele persoane spun despre experienta lor la sauna uscata ca este „ca si cum ai sta in cuptor”.

Un alt lucru interesant (sau mai bine spus ritual) ce se intampla in timpul unei sedinte de sauna uscata este utilizarea unor manunchiuri din crengi de stejar. Acest „tratament” extra este recomandat persoanelor care au o piele mai uleioasa si are rolul de a curata pielea. De asemenea, „masajul” cu nuielele de stejar mai este recomandat si persoanelor care au facut mult efort fizic si psihic deoarece ajuta in procesul de relaxare a corpului.

Beneficii sauna uscata

Acum ca stim ce este o sauna uscata, hai sa aflam si ce beneficii are aceasta asupra sanatatii:

 • inlatura stresul;
 • stimuleaza circulatia sangvina;
 • relaxeza trupul;
 • amelioreaza durerile musculare si articulare;
 • accelereaza metabolismul;
 • creste rezistenta la efort fizic;

Sauna umeda

sauna umeda hammamFoto: bailegovora.ro

Sauna umeda mai poarta si denumirea de baie turceasca (hammam) sau sauna cu aburi. Procedurile de sauna umeda au loc in incaperi construite din ceramica sau mozaic iar temperatura din sauna umeda poate varia intre 30 si 50 de grade Celsius. Saunele umede produc caldura prin intermediul unui generator de aburi in care se toarn apa. Acest generator incalzeste apa pana la o temperatura optima si apoi elibereaza in interiorul saunei aburi calzi. Nivelul de umiditate din saunele umede poate ajunge pana la 100%.

Beneficii sauna umeda

Sauna umeda are numeroase beneficii, printre care amintim:

 • imbunatateste circulatia sangvina;
 • curata pielea in profunzime, deoarece in timpul sedintelor porii se deschid si impuritatile sunt eliminate;
 • ajuta la remedierea afectiunilor respiratorii;
 • reduce stresul;
 • relaxeaza;
 • ajuta la recuperarea si refacerea sportiva;

Deosebiri si asemanari intre sauna uscata si sauna umeda

In primul rand, felicitari daca ai avut rabdare sa citesti tot pana sa ajungi aici! In imaginea de mai jos am incercat sa simplificam cat mai mult esenta acestui articol.

diferente intre sauna umeda si cea uscata

Deosebiri intre sauna uscata si sauna umeda

Asemanarile dintre cele doua tipuri de sauna sunt urmatoarele:

 • faciliteaza transpiratia, eliminand toxinele din organism;
 • imbunatatesc si intineresc aspectul pielii;
 • previn aparitia bolilor de piele;
 • relaxeaza trupul si mintea;

Bineinteles ca acestea nu sunt toate tipurile de saune. Mai exista de asemenea si sauna cu infrarosu si sauna umeda Herbalsauna, despre care vom vorbi in alt articol. Fiti cu ochii pe noi!

Acum ca ati aflat cateva informatii despre fiecare tip de sauna, ce alegeti? Sauna uscata sau sauna umeda? Asteptam sa ne povestiti in comentarii ce tip de sauna ati incercat si cum a decurs experienta voastra.

Te-ar putea interesa

Lasati un comentariu